Verdag van Munchen

V.l.n.r.: Chamberlain, Daladier, Hitler en Mussolini

 

Vandaag, dinsdag 30 september 2008, is het precies 70 jaar geleden dat de Britse premier Neville Chamberlain en de Franse premier Édouard Daladier enerzijds en Adolf Hitler en de Italiaanse leider Benito Mussolini anderzijds het Verdrag van München ondertekenden waardoor Duitsland het recht krijgt het Sudetenland in Tsjecho-Slowakije – dat zelf niet aanwezig was – te annexeren en Chamberlain de bekende geworden maar oh zo verkeerde woorden sprak: "This is the second time that there has come back from Germany to Downing Street peace with honour. I believe it is peace for our time." Churchill die beweerde dat "we een onmiskenbare nederlaag hebben geleden" werd weggehoond. De Franse premier Daladier was realistischer. Toen hij in Parijs werd toegejuicht schijnt hij in vertrouwen zijn metgezellen te hebben toegefluisterd: "De idioten. Ze beseffen niet waar ze voor juichen". Nog geen jaar later zou Duitsland Polen binnenvallen, waarmee het startschot van de Tweede Wereldoorlog gegeven was.

 

Verdag van Munchen Chamberlain

Neville Chamberlain: “I believe it is peace for our time”

 

Hitlers agressieve annexatie van het Tsjechische Sudetenland werd dankzij het Verdrag van München door grote mogendheden geaccepteerd en hij werd nog populairder dan hij al was. Honderdduizenden wachtten hem op in Berlijn om hem toe te juichen.

Tsjecho-Slowakije werd voor een voldongen feit gesteld. President Edvard Beneš kreeg simpelweg te horen dat Frankrijk hem niet zou steunen. Roemenië en Joegoslavië, bondgenoten uit de Kleine Entente, verklaarden dat ze geen verplichtingen jegens Praag hadden, daar dit bondgenootschap tegen Hongarije en niet tegen Duitsland gericht was. De Sovjet-Unie kon niet helpen aangezien Polen en Roemenië de grenzen sloten en de Sovjet-Unie toen nog niet grensde aan Tsjecho-Slowakije.

 

Toen Duitsland op 1 september 1939 Polen binnenviel, waarmee het Verdrag van München dode letter bleek te zijn, begon de positie van Neville Chamberlain onhoudbaar te worden. Binnen zijn eigen coalitie begon de weerstand te groeien. Die weerstand werd nog aanmerkelijk vergroot na het falen van de Britse marine tijdens de Duitse bezetting van Noorwegen. Toen Nazi-Duitsland op 10 mei 1940 België, Nederland en Frankrijk binnenviel, zag hij zich gedwongen af te treden. Hij werd opgevolgd door Winston Churchill.

 

Neville Chamberlain graf

Het graf van Neville Chamberlain in Westminster Abbey

 

Zes maanden later overleed Chamberlain aan maagkanker, terwijl Duitse bommenwerpers over Engeland zwermden. Hij werd 71 jaar en ligt begraven in Westminster Abbey.

 

Édouard Daladier

Édouard Daladier

 Édouard Daladier werd in maart 1940 opnieuw minister van Oorlog, nadat Paul Reynaud hem was opgevolgd als premier. Toen Duitsland Frankrijk binnenviel, vluchtte Daladier naar Marokko. Hij werd in opdracht van Pétain gearresteerd, en werd in februari 1942 samen met Léon Blum en Paul Reynaud berecht wegens landverraad. Vervolgens werd hij overgedragen aan de Duitse bezetter die hem tot 1945 in kamp Buchenwald vasthield, waarna hij werd bevrijd door de geallieerden. Na de oorlog hervatte hij als tegenstander van Charles de Gaulle zijn politieke carrière, tot 1958. Daladier overleed in Parijs op 10 oktober 1970 op 86-jarige leeftijd en ligt begraven op Père Lachaise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s