Shenzhou astronauten Shenzhou voor lancering Shenzhou lancering

Vanuit de Chinese Gobiwoestijn is gisterennamiddag de ruimtecapsule Shenzhou VII vertrokken met aan boord commandant Zhai Zhigang, Buoming Liu en Haipen Jing. De 42-jarige luchtmachtpiloot Zhai Zhigang zal vrijdagochtend het ruimteschip verlaten en eerst een kleine telecomsatelliet lanceren die ervoor zal zorgen dat de Chinese bevolking zijn daarop volgende ruimtewandeling van 40 minuten rechtstreeks zal kunnen volgen. Met deze primeur zetten de Chinezen een belangrijke stap in hun ruimtevaartprogramma.

De hele missie is een onderdeel van een groter project om op lange termijn een eigen Chinees ruimtestation uit te bouwen.

Een van de belangrijke opdrachten is het uittesten van twee ruimtepakken die 120 kilo zwaar zijn, een Russisch en een Chinees. Dat is niet zonder gevaar: het Chinese ruimtepak is nog nooit echt getest geweest. Voorlopig is het onduidelijk welk pak gebruikt zal worden tijdens de ruimtewandeling zelf, maar verwacht wordt dat dat het Chinese pak wordt.

De hele ruimtewandeling zal in China en in de rest van de wereld live op televisie te zien zijn. Dat zegt veel, zo niet alles. De Chinese leiders willen de wereld tonen dat hun land met de Olympische Spelen maar een voorlopig hoogtepunt heeft bereikt, en dat het als wereldmacht steeds sterker wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s