Leopold III Leopold III

Vandaag, donderdag 25 september 2008, is het precies 25 jaar geleden dat Leopold III, koning der Belgen, op 25 september 1983 in Sint-Lambrechts-Woluwe op 81-jarige leeftijd overleed.

Bijna vier maanden eerder – op 1 juni 1983 – was zijn broer Karel in Oostende overleden.

Leopold Filips Karel Albert Meinrad Hubertus Maria Miguel, Hertog van Brabant en Prins van België, werd op 3 november 1901 in Brussel geboren als eerste kind van toen nog prins Albert, de latere koning Albert I en prinses Elisabeth.

Koning Astrid Astrid van Zweden

Op 4 november 1926 trouwde hij in Stockholm met de Zweedse prinses Astrid, dochter van prins Karel van Zweden en prinses Ingeborg van Denemarken. Haar zus Märtha van Zweden trouwde met de Noorse kroonprins Olav en werd kroonprinses van Noorwegen.

Uit het huwelijk van Leopold en Astrid werden drie kinderen geboren:

1.      Josephine-Charlotte (11 oktober 1927 – 10 januari 2005), gehuwd met haar nu 87-jarige achterneef groothertog Jan groothertogin van Luxemburg

2.      Boudewijn (7 september 1930 – 31 juli 1993), van 11 augustus 1950 tot 16 juli 1951 als Koninklijke prins en van 17 juli 1951 tot zijn door als koning Boudewijn I

3.      Albert (6 juni 1934), de huidige koning Albert II

Toen koning Albert I op 17 februari 1934 in Marche-les-Dames het leven liet bij het beklimmen van een rots, werd Leopold op 23 februari 1934 staatshoofd.

Op 29 augustus 1935 raakte hij als chauffeur gewond bij het verkeersongeval in het Zwitserse Küssnacht, waarbij zijn vrouw, koningin Astrid, omkwam. Albert, hun jongste kind, was toen pas één jaar oud.

Leopold bracht verbetering in de koele betrekkingen met Nederland. Samen met Koningin Wilhelmina nam hij in 1938 en 1939 enkele initiatieven met de bedoeling de vrede in Europa te bewaren.

In mei 1940, bij de inval van België door Nazi-Duitsland, stond Leopold erop om persoonlijk het opperbevel over het Belgische leger te voeren. Omdat hij weigerde naar het buitenland te vluchten, kwam het tot een breuk met de regering van Hubert Pierlot. Dit gegeven vormde de kiem van de latere Koningskwestie. Het laatste en dramatische gesprek tussen de koning en zijn ministers vond plaats in Wijnendale op 25 mei.

Leopold bleef gedurende de Tweede Wereldoorlog in België. In november 1940 reisde hij naar Berchtesgaden voor een door zijn zuster Marie-José, op zijn verzoek, georganiseerd onderhoud met Adolf Hitler. Daarin bepleitte hij de belangen van het land zoals hij die zag.

Lilian Baels Lilian Baels

Op 6 december 1941 trouwde koning Leopold met de op dat ogenblik reeds van hem zwangere Lilian Baels, dochter van oud-gouverneur van West-Vlaanderen Hendrik Baels. Het burgerlijk huwelijk werd op 7 december via een kerkelijke brief van Kardinaal Van Roey bekendgemaakt. Daarin maakte deze ook melding van hun kerkelijk huwelijk dat reeds op 11 september door hem zou ingezegend zijn, iets wat in strijd is met de wet.

Dit huwelijk, dat slecht onthaald werd bij de onder de bezetting lijdende bevolking zou de koning ook parten spelen bij de afwikkeling van de koningskwestie na de oorlog. Lilian is sindsdien nooit geaccepteerd. In de ogen van de meeste Belgen bezoedelde zij de erfenis van Astrid. Ook andere monarchieën stonden niet echt te wachten op een burgermeisje.

De geboorte, zeven maanden later, van hun zoon Alexander op 18 juli 1942 maakte de reden van het burgerlijk huwelijk en het kerkelijk huwelijk dat er drie maand aan vooraf ging voor iedereen duidelijk. Het deed ook de tanende populariteit van de koning zeker geen goed.

In januari 1944 schreef hij een "politiek testament", dat gepubliceerd moest worden in het geval hij niet in België zou zijn als de geallieerde troepen het land zouden bevrijden. (Zelf schreef hij "bezetten".) In het testament eiste hij excuses van de regering in ballingschap voor de gebeurtenissen van 1940 en verwierp hij de verdragen die zij in Londen gesloten had. Dit zette hernieuwd kwaad bloed, zowel bij de regering als bij de geallieerden.

Vlak voor het einde van de bezetting van België in juli 1944 werd de Koninklijke familie door de Duitsers gedeporteerd. Eerst naar Hirschstein in Saksen, later naar Strobl (Oostenrijk).

Na hun bevrijding door de Geallieerden in 1945 verhuisde de Koninklijke familie naar Zwitserland.

Premier Hubert Pierlot ontnam hem op 31 mei 1945 zijn bevoegdheden en stelde prins-regent Karel, Graaf van Vlaanderen en broer van Leopold, aan als tijdelijk staatshoofd. Terwijl regeringen elkaar vijf jaar lang in snel tempo opvolgden zonder tot een akkoord te komen over de toekomstige rol van Leopold III, organiseerde eerste minister Gaston Eyskens ter oplossing van de Koningskwestie in 1950 een referendum over de eventuele terugkeer en het aanblijven van Leopold als Koning der Belgen. 57,68% stemde voor terugkeer, in Vlaanderen was de meerderheid overweldigend met 72%, in Wallonië en Brussel echter was meer dan de helft tegen terugkeer. Dit leidde bijna tot een burgeroorlog in België. Daarop besloot Leopold III, doch slechts na zware politieke druk van regeringswege, de macht over te dragen aan zijn oudste zoon Boudewijn. Met de wet van 10 augustus 1950 werd de Koninklijke Prins Boudewijn tot plaatsvervanger van zijn vader aangesteld, en op 11 augustus legde hij de eed af. Tijdens deze plechtigheid werd de kreet “Vive la république” geroepen, waarvoor algemeen Julien Lahaut verantwoordelijk werd geacht. Een week later, op 18 augustus, werd Lahaut bij hem thuis te Seraing door enkele Leopoldisten vermoord

Op 16 juli 1951 tekende Leopold zijn troonsafstand en de volgende dag werd Boudewijn beëdigd als vijfde Koning der Belgen.

Leopold III en prinses Lilian zouden na het aftreden nog blijven wonen op het Kasteel van Laken. Aangenomen wordt dat Leopold in die periode nog steeds een grote invloed had op zijn zoon Boudewijn en op diens beslissingen.

Pas na het huwelijk van Boudewijn met Fabiola op 15 december 1960 verhuisden Leopold en Lilian naar het domein Argenteuil te Waterloo. Enkel tijdens de begrafenis van koningin Elisabeth in 1965 zouden ze nog samen te zien zijn.

In totaal kregen Leopold en Lilian drie kinderen:

1.      Alexander (1942), gehuwd met Léa Wolman

2.      Marie Christine (1951), gehuwd met Jean Paul Gourgues

3.      Marie Esmeralda (1956), gehuwd met Salvador Moncada

Leopold III is over zijn troonsafstand zijn hele leven ontgoocheld gebleven. Ook postuum bleef hij voor controverse zorgen door de publicatie door zijn weduwe Lilian Baels van “Pour l’Histoire. Sur quelques épisodes de mon règne” (“Leopold III, kroongetuige. Over de grote gebeurtenissen tijdens mijn koningschap”) uit 2001, waarin hij een aantal persoonlijke documenten en aantekeningen verzameld had en hij, op basis van zijn weergave van de feiten, zijn toenmalige houding en visie bleef verdedigen, tegen de historische kritiek in.

Op 27 januari 2001 overleed in Genève op 94-jarige leeftijd prinses Marie-José, prinses van Savoye en Piëmont, de voormalige koningin van Italië en jongste kind van koning Albert I en koningin Elisabeth.

Op 7 juni 2002 overleed Lilian Baels in Brussel op 85-jarige leeftijd.

Leopold kreeg een staatsbegrafenis en ligt begraven in een Praalgraf in de Koninklijke Crypte, tussen zijn twee echtgenotes Koningin Astrid en Lilian, Prinses van Retie. Koning Boudewijn liet – op verzoek van zijn vader – het lichaam van zijn moeder en vader opgraven en de kelder vergroten zodat ook Lilian er na haar overlijden in 2002 bijgezet kon worden.

 

Johan Friso Johan Friso

Ook vandaag, donderdag 25 september 2008, wordt de op 25 september 1968 in Utrecht geboren Nederlandse prins Johan Friso van Oranje-Nassau 40 jaar.

Hij is de tweede zoon van Koningin Beatrix en wijlen prins Claus, jongere broer van Willem-Alexander en oudere broer van Constantijn.

Jarenlang werd over prins Johan Friso beweerd dat hij homoseksueel was. Op 14 februari 2001 liet hij weten dat hij "niet homoseksueel is, maar heteroseksueel is".

Mabel Wisse Smit Mabel Wisse Smit

Op 30 juni 2003 verloofde prins Johan Friso zich met Mabel Wisse Smit.

Zijn verloofde raakte in het najaar van 2003 ernstig in opspraak omdat ze een verhouding zou hebben gehad met de in 1991 doodgeschoten topcrimineel Klaas Bruinsma. Als gevolg hiervan verzocht prins Johan Friso premier Balkenende per brief van 9 oktober 2003 de Toestemmingswet niet aan de Staten-Generaal voor te leggen. Hierdoor zou prins Johan Friso zijn eventuele rechten op de troon verliezen op het moment dat zijn huwelijk met Wisse Smit zou worden voltrokken.

Op 24 april 2004 trouwde Prins Johan Friso te Delft met Mabel Wisse Smit. Op dat moment verviel zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis en verloor hij zijn titel “Prins der Nederlanden”.

Op 26 maart 2005 beviel Mabel Wisse Smit in Londen van een dochter, genoemd Luana, het vierde kleinkind van koningin Beatrix. Luana komt niet in aanmerking voor troonopvolging.

Op 18 juni 2006 kregen ze een tweede kind, Zaria, het zevende kleinkind en de zesde kleindochter van koningin Beatrix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s