Vandaag, woensdag 24 september 2008, wordt de op 24 september 1927 in Antwerpen geboren voormalige voorzitter van de Communistische Partij van België, Louis Van Geyt, 81 jaar.

Louis Van Geyt was het laatste Kamerlid van de Communistische Partij van België. Hij raakte niet meer verkozen in 1985.

 

Georges Debunne Georges Debunne

En eergisteren overleed op 21 september 2008 de vooraanstaande Belgisch vakbondsmilitant Georges Debunne. Geboren op 2 mei 1918 was hij 90 jaar.

Debunne kwam uit een socialistisch nest want zowel zijn ouders als grootouders waren socialistische militanten. In 1894 werd grootvader August Debunne als één van de eerste BWP’ers verkozen in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.

In 1968 volgde hij Louis Major (1902-1985) op als algemeen secretaris van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) waar hij een strijdbare houding vertegenwoordigde wat hem onder rechtse politici en journalisten de bijnaam “Meneer Njet” opleverde (Tja, en nu hebben we een “Madame Non”…).

De naam van Debunne is onlosmakelijk verbonden met die van ACV-topman Jef Houthuys (1922-1991) en Raymond Pullinckx, baas van het Verbond van Belgische ondernemingen (VBO). Die voerden een harde strijd over de index, waarbij Debunnne zich onverzettelijk opstelde. Die onverzettelijkheid zorgde vaak voor een koude oorlog tussen Houthuys en Debunne, ook al waren het beiden vakbondsleiders.

Debunne was tevens het brein achter de vrijdagstakingen, die de regering Tindemans ten val brachten. Hij verzette zich ook fel tegen de besparingsplannen begin de jaren tachtig, toen België de zieke man van Europa was.

Tegelijkertijd speelde Debunne een rol in het terugdringen van de invloed van de Communistische Partij van België (zie ook hierboven) wat hij zich decennia later heeft betreurd.

Van 1982 tot 1985 was Debunne voorzitter werd van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV). Vervolgens was hij tussen 1988 en 2003 nog voorzitter van de Europese federatie van gepensioneerden en ouderen (FERPA).

In 2004 zette hij zich af tegen de politieke koers die de EU de laatste jaren op sociaal vlak vaart. Toen zich het “Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa” aandiende, wees Debunne dit resoluut af wegens naar zijn mening te asociaal. In Frankrijk, waar het ontwerp voorlag bij een referendum, voerde hij mee campagne met het neen-kamp.

In België voerde hij samen met Jef Sleeckx en Lode Van Outrive gezamenlijk campagne voor een Vlaams referendum over het ontwerp voor een Europese Grondwet. Later richtten zij het Comité voor een Andere Politiek (CAP) op. Op 10 juni 2007 deed het CAP voor het eerst mee aan de federale parlementsverkiezingen in België.

In 2005 werd Debunne genomineerd voor de titel De Grootste Belg, maar eindigde op nr. 42 buiten de officiële nominatielijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s