Precies twaalf dagen na de staatsgreep in Chili en de moord op president Allende vonden in Latijns-Amerika op dezelfde dag opnieuw twee belangrijke gebeurtenissen plaats.

 

Juan Peron Juan Peron

Vandaag, dinsdag 23 september 2008, is het precies 35 jaar geleden dat Juan Perón opnieuw aan de macht kwam in Argentinië.

Juan Perón werd geboren in Lobos op 8 oktober 1895. In de nasleep van een militaire coup in juni 1943 bracht hij het tot vicepresident van Argentinië. Hij werd echter op 9 oktober 1945 tot ontslag gedwongen door tegenstanders binnen de regering en kort daarna gearresteerd, maar massabetogingen dwongen zijn vrijlating af op 17 oktober. Perón was zo populair dat hij kort daarna verkozen werd tot president van Argentinië op 24 februari 1946 met 56% van de stemmen.

Evita Evita Peron

Op 9 december 1945 trouwde Juan Perón met Eva Duarte, beter bekend als Evita. Het was zijn tweede huwelijk. De eerste keer was hij op 5 januari 1929 getrouwd met Aurelia Tizon die op 10 september 1938 overleed aan de gevolgen van baarmoederkanker.

Evita Perón was immens populair onder de Argentijnse bevolking. Zij had geen formele bestuurlijke positie, maar via een aantal door haar opgerichte maatschappelijke organisaties, die voor een deel nog steeds bestaan, profileerde zij zich als een soort minister van sociale zaken.

Eva Peron is zonder twijfel de bekendste vrouw van Juan Peron geworden, mede door de musical “Evita” van Andrew Lloyd Webber.

Perón werd herkozen in 1951, maar bij Evita was toen al – net zoals bij de eerste vrouw van Juan Perón – uitgezaaide baarmoederkanker geconstateerd. Zij overleed in Buenos Aires op 26 juli 1952 en werd slechts 33 jaar oud.

Evita Peron

De overleden Evita Peron

In september 1955 werd Perón afgezet tijdens een militaire staatsgreep. Hij vestigde zich in Madrid waar hij in 1961 met de nachtclubzangeres Isabel Martínez de Perón trouwde.

In 1973 herstelde generaal Alejandro Lanusse de democratie nadat hij een staatsgreep had gepleegd in maart 1971. Op 11 maart 1973 werden er weer vrije verkiezingen gehouden. Perón mocht niet deelnemen, maar de Argentijnse bevolking verkoos massaal zijn stroman Héctor Cámpora als president, die reeds in juli ontslag nam, zodat er nieuwe verkiezingen kwamen.

Deze werden gehouden op zondag 23 september 1973, vandaag precies 35 jaar geleden, en Juan Perón won ze met gemak met 61.8% van de stemmen. In oktober 1973 werd hij weer president, met zijn vrouw Isabel als vicepresident.

Juan Peron 1974

Peron begroet voor de laatste maal het volk op de Plaza de Mayo op 12 juni 1974

Juan Perón stierf op 1 juli 1974 in Olivos, dus minder dan een jaar na zijn benoeming. Hij was 78 jaar. Hij werd begraven op La Chacarita Cemetery in Buenos Aires.

Isabel de Peron Isabel de Peron

Zijn vrouw Isabel volgde hem op, maar werd korte tijd later wegens incompetentie vervangen door president Jorge Videla.

In 1987 werd het graf van Juan Peron opengebroken en zijn handen en enkele persoonlijke bezittingen zoals zijn zwaard gestolen.

In 2006 werden zijn stoffelijke resten verplaatst naar een mausoleum in zijn voormalige zomerresidentie in San Vicente, een voorwijk van Buenos Aires.

Isabel de Perón leeft nog altijd. Zij is 77 jaar.

 

Pablo Neruda Pablo Neruda

Nog in Latijns-Amerika overleed op dezelfde dag als de verkiezingsoverwinning van Juan Perón, op zondag 23 september 1973, in Santiago op 69-jarige leeftijd de Chileense Nobelprijswinnaar literatuur Pablo Neruda.

Pablo Neruda werd als Neftalí Ricardo Reyes Basoalto op 12 juli 1904 geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte. Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben. Zij wilden namelijk niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.

In 1930 trouwde hij met de Indisch-Nederlandse Maria Antonia Hagenaar, met wie hij in 1934 een dochter kreeg. Dit kind, Malva Marina, leed aan hydrocefalie, een storing in de afvoer van het hersenvocht (waterhoofd). Bij het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog in 1936 – Neruda was toen Chileens consul in Spanje – ging het echtpaar uit elkaar na tijdelijk te zijn gevlucht naar Monaco. Pablo Neruda hertrouwde nog twee keer – met Delia del Carril en Matilde Urrutia – maar Malva Marina bleef zijn enig kind.

Matilde Urrutia Matilde Urrutia

Maria Hagenaar

ging met haar kind terug naar Nederland, waar zij het onder de hoede van een kindermeisje bij een pleeggezin in Gouda onderbracht. Hier is het kind op 2 maart 1943 gestorven en begraven onder de naam Malva Marina Reijes. Neruda heeft nooit enige aandacht voor zijn dochter gehad, ook niet in zijn werk. De moeder, die in Den Haag woonde, bracht regelmatig geld naar Gouda voor het onderhoud van het kind.

Een bekend werk van Neruda is “Canto General” uit 1950. “Canto General” is een uitgebreid werk over Noord- en Latijns-Amerika. Hij schreef dit als banneling, terwijl hij zich verborgen hield in 1948 en 1949, toen hij vervolgd werd door de regering van Gabriel González Videla (1948-1952), die de Communistische Partij, waarvoor Neruda als senator gekozen was, had verboden.

In 1971 werd Neruda onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur.

Pablo Neruda, die al langer in een ziekenhuis was opgenomen met prostaatkanker, overleed daar aan een hartaanval op 23 september 1973, vandaag precies 35 jaar geleden. Hij was 69 jaar oud en werd begraven op zijn eigendom op Isla Negra in Santiago.

De nationale begrafenis van de dichter, een openbare manifestatie die verboden was door de militaire machthebbers van generaal Pinochet, groeide door de plotselinge verschijning van duizenden in de Chileense straten uit tot de eerste publieke protestmanifestatie tegen de nieuwe militaire dictatuur.

Pablo Neruda graf Het graf van Pablo Neruda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s