Romy Schneider Romy Schneider

Dertien dagen geleden, op woensdag 10 september 2008, herdacht ik hier het feit dat het toen precies 110 jaar geleden was dat Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi, op 61-jarige leeftijd werd vermoord. Een mooie aanleiding om de link te leggen met vandaag.

Want vandaag, dinsdag 23 september 2008, is het precies 70 jaar geleden dat op 23 september 1938 in Wenen de Oostenrijkse actrice Romy Schneider als Rosemarie Magdalena Albach werd geboren.

Ze was de dochter van Magda Schneider en Wolf Albach-Retty, die beiden ook acteur waren. Omdat haar moeder Duitse was en Wenen tijdens haar geboorte bij Duitsland hoorde, kreeg Romy ook de Duitse nationaliteit.

Romy Schneider Sissi

Romy Schneider op de affiche van “Sissi” (1955)

Romy Schneider werd bekend met de vertolking van de rol van Elisabeth van Oostenrijk in Oostenrijkse filmregisseur Ernst Marischka’s filmcyclus “Sissi” die bestaat uit “Sissi” (1955), “Sissi – Die junge Kaiserin” (1956) en “Sissi – Schicksalsjahre einer Kaiserin” (1957). Alhoewel de Sissi-films haar wereldberoemd maakten, kwam Schneider nooit echt meer van het suikerzoete imago van die rol af.

In 1958 kreeg ze een relatie de Fransman Alain Delon en trok met hem naar Parijs. Ze werkte daar o.a. met Luchino Visconti en Orson Welles. Hoewel ze door het publiek nog steeds als Sissi gezien werd, betekende deze carrièrewending wel de ontsnapping aan haar imago. Via Frankrijk kwam ze in 1964 in Hollywood, waar ze samen met Jack Lemmon in “Good neighbour Sam” speelde en in 1965 in “What’s New, Pussycat" met Woody Allen.

In 1964 eindigde haar relatie met Delon, waarna ze een zelfmoordpoging ondernam.

In 1966 trouwde ze met Harry Meyen (echte naam: Harald Haubenstock). In datzelfde jaar werd hun zoon, David Haubenstock geboren. Haar huwelijk met Meyen liep in 1975 op de klippen. In december van dat jaar trouwde ze met haar privésecretaris Daniel Biasini. Op 21 juli 1977 werd dochter Sarah Magdalena Biasini geboren. Niettemin was ze niet erg gelukkig en raakte ze in deze periode aan de drank en nog later aan de drugs.

Met haar favoriete tegenspeler Michel Piccoli speelde ze haar laatste speelfilm “La passante du Sans-Souci”. In deze film schiet Max Baumstein (Michel Piccoli) tijdens een interview de ambassadeur van Paraguay dood. Tijdens het proces leert zijn vrouw Lina (Romy Schneider) de geschiedenis van haar man kennen en hoe die in 1933 als twaalfjarig joods jongetje in Duitsland door het echtpaar Elsa en Michel Wiener werd geadopteerd nadat zijn vader door de SA was vermoord en hoe hij met zijn stiefmoeder naar Frankrijk vluchtte terwijl zijn stiefvader in Duitsland in een concentratiekamp terecht kwam.

In 1981 kwam er nog meer rampspoed in het leven van Romy Schneider. De scheiding van Biasini werd gevolgd door het verongelukken van haar zoon David. Hij werd op 5 juli 1981 gespiest op een hek toen hij naar beneden viel tijdens een klimpartij bij het huis van de ouders van Biasini.

Niet lang na de première van “La passante du Sans-Souci” in 1982 in Frankrijk, werd ze op 29 mei 1982 dood in haar woning in Parijs aangetroffen, een overdosis slaappillen zou de oorzaak zijn geweest. Ze was slechts 43 jaar oud.

Ze werd begraven op de begraafplaats van Boissy-sans-Avoir onder de naam Rosemarie Albach. Kort na haar dood zorgde Alain Delon ervoor dat haar zoon David in hetzelfde graf als zijzelf werd begraven.

Romy Schneider graf

Het graf van Romy Schneider en haar zoon David in Boissy-sans-Avoir

Haar dochter Sarah Magdalena Biasini is ondertussen ook actrice. In 2007 vertolkt ze een van de hoofdrollen in “Nous Nous Sommes Tant Haïs”. De film speelt zich af in de jaren ‘50 van de 20e eeuw. Door te acteren in de kleding van destijds lijkt Sarah Magdalena Biasini als twee druppels water op haar moeder uit de films van de jaren 60.

 

Nog filmnieuws.

Mickey Rooney nu Mickey Rooney nu

Vandaag, dinsdag 23 september 2008, wordt de op 23 september 1920 in Brooklyn, New York, als Joseph Yule, Jr. geboren Amerikaans acteur Mickey Rooney 88 jaar.

Mickey Rooney is één van de oudste nog levende Hollywoodsterren en speelde nog met de pas overleden Anita Page in “The Big Cage” uit 1933, met Spencer Tracy in o.a. “Captains Courageous” (1937) en “Boys Town” (1938) en met Judy Garland in een verschillende succesvolle musicals zoals “Babes in Arms” (1939), “Strike Up the Band” (1940), “Babes on Broadway” (1941) en “Girl Crazy” (1943).

Mickey Rooney en Judy Garland

Mickey Rooney en Judy Garland in “Strike Up the Band

Mickey Rooney en Spencer Tracy

Mickey Rooney en Spencer Tracy in “Boys Town”

 

Er zijn nog wel enkele andere acteurs die ondertussen al een respectabele leeftijd hebben bereikt. Een overzichtje:

1.      Alicia Rhett is 93 jaar en speelde in “Gone with the wind” de zuster van Ashley Wilkes

2.      Eli Wallach is 92 jaar en speelde o.a. mee in “The Good, the Bad and the Ugly” en “The Magnificent Seven”. Samen met Robert Vaughn – de enige nog levende acteur van de zeven acteurs die “The Magnificent Seven” speelden – en Rosenda Monteros is Eli Wallach één van de weinige nog levende acteurs van deze film.

3.      Olivia de Havilland is 92 jaar en speelde in “Gone With The Wind” de rol van “Melanie”.

4.      Kirk Douglas is 91 jaar en bekend van o.a. “Lust for Life” (1956), “Paths of Glory” (1957) en “Spartacus” (1960). Hij is de vader van Michael Douglas die overmorgen 64 jaar wordt.

5.      Ernest Borgnine is 91 jaar en speelde mee in o.a. “From Here to Eternity” (1953), “Bad Day at Black Rock” (1955), “Marty” (1955), “The Flight of the Phoenix” (1965), “The Dirty Dozen” (1967), “The Wild Bunch” (1969) en “The Poseidon Adventure” (1972)

6.      Zsa Zsa Gábor is 91 jaar. Zij en haar twee zusters Magda (1917-1997) en Eva Gabor (1921-1995) stonden vooral bekend om hun schoonheid, en niet zozeer om hun acteerprestaties. Zsa Zsa stond ook bekend om haar liefde voor juwelen en haar scherpe tong. Ze was Miss Hongarije in 1936 en is in totaal acht keer gehuwd geweest. Eén van de films waarin ze verscheen was “Touch of Evil” van Orson Welles uit 1958 waarin ze opdook als eigenares van een stripclub.

7.      Joan Fontaine, geboren als Joan de Beauvoir de Havilland en zuster van Olivia de Havilland, wordt volgende maand 91 en is vooral bekend van haar rollen als Mrs. de Winter in “Rebecca” uit 1940 en als Lina McLaidlaw Aysgarth in “Suspicion” uit 1941, allebei geregisseerd door Alfred Hitchcock.

8.      Jennifer Jones is 89 jaar en is bekend van “The Song of Bernadette” uit 1943, “Love Letters” uit 1945, “Duel in the Sun” uit 1946 en “Love Is a Many-Splendored Thing” uit 1955.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s