Sir Walter Scott Sir Walter Scott

Vandaag, zondag 21 september 2008, is het precies 176 jaar geleden dat op 21 september 1832 in Abbotsford de op 14 augustus 1771 in Edinburgh geboren, Schotse dichter en schrijver van historische romans Sir Walter Scott op 61-jarige leeftijd overleed.

Als gevolg van polio in zijn jeugd was hij de rest van zijn leven aan zijn rechterbeen verlamd gebleven.

In 1818 schreef hij “Rob Roy” en in 1819 “Ivanhoe”. “Ivanhoe” is de aanzet geweest voor een geheel nieuw genre, namelijk de historische roman. Daarna verschenen er in Europa romans als "De Leeuw van Vlaanderen" van Hendrik Conscience in 1838 en "Les Trois Mousquetaires" van Alexandre Dumas in 1844. Het zijn romans die een fictief verhaal vertellen in een historisch correct decor. De tegenstelling die in een spannend verhaal worden opgevoerd zijn meer chauvinistische uitlatingen dan historisch correcte gebeurtenissen.

"Ivanhoe" werd verfilmd in 1952 met Robert Taylor en Elizabeth Taylor in de hoofdrollen. De film was goed voor drie Oscars.

Het succes van de film was indirect aanleiding om in 1959 een televisieserie te maken over Ivanhoe waarbij de hoofdrol werd gespeeld door de jonge Roger Moore.

Sir Walter Scott ligt begraven in een tombe op het terrein van Dryburgh Abbey, gelegen aan de rivier de Tweed in de regio Scottish Borders.

 

Herbert George Wells Herbert George Wells

Ook vandaag is het precies 142 jaar geleden dat op 21 september 1866 in Bromley, Kent, de Britse schrijver van sciencefictionverhalen, Herbert George Wells werd geboren.

Een aantal van de dingen die hij in zijn fictie beschreef zou later uitkomen: zo schreef hij al in 1914 over de atoombom en voorspelde hij dat de auto en trein zouden leiden tot een trek vanuit de grote steden naar de voorsteden.

Zijn bekendste werken zijn “The Time Machine” (1895), “The Island of Dr. Moreau“ (1896), ”The Invisible Man” (1897) en “The War of the Worlds” (1898) die allemaal verschillende malen werden verfilmd.

The War of the Worlds” werd veertig jaar na publicatie plotseling voor een tweede maal wereldberoemd toen het als hoorspel werd uitgezonden op de Amerikaanse radio. Het hoorspel werd geregisseerd door Orson Welles en werd als Halloween special uitgezonden op 30 oktober 1938. Welles wilde zijn hoorspel zo realistisch mogelijk maken. Het 60 minuten durende hoorspel bestond dan ook voornamelijk uit nieuwsberichten die verslag deden van de Martiaanse invasie. Dit veroorzaakte grote paniek bij veel luisteraars, die dachten dat Amerika echt aangevallen werd. Welles werd hierdoor in een klap beroemd.

Welles’ bewerking is vermoedelijk het meest succesvolle radiodrama in de geschiedenis.

Dat “The War of the Worlds” een blijvende aantrekkingskracht heeft op filmmakers, bleek toen Steven Spielberg er in 2005 nog een spectaculaire verfilming van maakte.

H.G. Wells overleed op 13 augustus 1946 in Londen. Hij was 79 jaar. Zijn lichaam werd verast in het Golders Green Crematorium in Londen op 16 augustus 1946 en zijn assen werd uitgestrooid vanuit een vliegtuig.

 

JRR Tolkien J.R.R. Tolkien

The Hobbit The Hobbit

Ook vandaag is het precies 71 jaar geleden dat John Ronald Reuel Tolkien op 21 september 1937 zijn boek “The Hobbit” publiceerde. De ondertitel luidde “There and back again” en vertelt de voorgeschiedenis van “The Lord of the Rings”.

The Hobbit” is geschreven als kinderboek, maar wordt ook door veel volwassenen gelezen. Het boek verhaalt over een avontuur dat de Hobbit Bilbo Balings samen met Gandalf en dertien Dwergen beleeft.

The Lord of the Rings”, het vervolg op “The Hobbit”, werd door J.R.R. Tolkien in verschillenden periodes geschreven tussen 1937 en 1949 en in drie delen – “The Fellowship of the Ring”, “The Two Towers” en “The Return of the King” – uitgegeven tussen 1954 en 1955.

 

Stephen King Stephen King

En eveneens vandaag wordt de op 21 september 1947 in Portland, Maine, geboren Amerikaanse horrorschrijver Stephen King 61 jaar.

Minder bekend is dat Stephen King ook literair werk heeft geschreven zoals “The Body”, later door Rob Reiner verfilmd als “Stand by me” en met een toen nog jonge River Phoenix in één van de hoofdrollen. Ook “The Shawshank Redemption” en “The Green Mile” zijn boeken van Stephen King die werden verfilmd, de eerste met Tim Robbins en Morgan Freeman in de hoofdrollen en goed voor zeven Oscarnominaties en de tweede met Tom Hanks in de hoofdrol en goed voor vier Oscarnominaties.

Ook “The Stand” werd verfilmd tot een miniserie met Gary Sinise en Molly Ringwald in de hoofdrollen.

 

Arthur Schopenhauer Arthur Schopenhauer

Geen literatuur maar toch: vandaag is het precies 148 jaar geleden dat op 21 september 1860 in Frankfurt de op 22 februari 1788 in Danzig geboren Duitse filosoof Arthur Schopenhauer op 72-jarige leeftijd overleed.

Schopenhauer formuleerde een uitgesproken pessimistische wereldbeschouwing. Hij staat tevens, als een van de weinige filosofen, bekend als een groot stilist.

Hij groeide op in een koopmansfamilie met Hollandse wortels. "Mijn vader, Heinrich Floris, sprak nog heel goed Hollands," schrijft hij in een brief uit 1857, "Ik echter in het geheel niet." Zijn ouders namen hem op vijftienjarige leeftijd mee op een reis door Europa, om hem kennis te laten maken met andere talen en culturen. Schopenhauer maakte zich het Frans en Engels vlot eigen, maar werd vooral getroffen door het lijden en de menselijke wreedheid die hij overal ontwaarde. In 1805 kwam zijn vader dodelijk ten val in een pakhuis. Mogelijk was het zelfmoord. Zijn moeder, Johanna, behoorde tot de kring rond Goethe in Weimar, en Schopenhauer leek in Goethe een vervangende vaderfiguur te zoeken. Het kwam echter snel tot een breuk tussen de twee zelfbewuste geesten, al is Schopenhauer Goethe zijn leven lang blijven bewonderen.

Schopenhauer ging filosofie studeren aan de universiteit van Berlijn ("Het leven is een hachelijke onderneming; ik heb besloten het door te brengen met erover na te denken"). Hij promoveerde aan de universiteit van Jena.

In 1819 kwam zijn hoofdwerk, “Die Welt als Wille und Vorstellung”, uit, waarin hij, naar eigen zeggen, niet alleen reeds alles had beweerd wat hij de mensheid te melden had, maar ook het wereldraadsel definitief had opgelost. Het werk werd voornamelijk met stilzwijgen beantwoord.

Hij liet geen gelegenheid onbenut om zijn collega-filosoof Hegel eens flink uit te dagen en op zijn nummer te zetten. Schopenhauer’s werken werden opgeluisterd met bloemrijke tirades tegen de filosofieprofessoren. Pessimisme werd bij Schopenhauer een levenshouding.

De invloed van Schopenhauer was vooral groot op kunstenaars, in het bijzonder Richard Wagner, Leo Tolstoj, Marcel Proust, Thomas Mann en Gerard Reve, maar ook op filosofen, zoals Emil Cioran en Friedrich Nietzsche.

Schopenhauer werd begraven op het Hauptfreidhof in Frankfurt-on-Main waar o.a. ook Friedrich Nietzsche en Thomas Mann liggen.

 

Leonard Cohen Leonard Cohen

En tenslotte wordt de op 21 september 1934 in Montréal geboren joods-Canadees dichter, folk singer-songwriter en schrijver Leonard Cohen vandaag 74 jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s