Karel XVI Gustaaf van Zweden Carl XVI Gustaf van Zweden

Vandaag, vrijdag 19 september 2008, is het precies 35 jaar geleden dat Carl Gustaf koning van Zweden werd.

Carl Gustaf werd op 30 april 1946 in Stockholm geboren als vijfde kind en enige zoon van prins Gustaf Adolf en zijn vrouw Sibylla van Saksen-Coburg en Gotha. Hij heeft vier zussen: Margaretha (1934), Birgitta (1937), Désirée (1938) en Christina (1943).

Toen Carl Gustaf nog geen jaar oud was kwam zijn vader op 26 januari 1947 bij een vliegtuigongeluk nabij de Deense luchthaven Kastrup om het leven. Het fatale ongeluk gebeurde met een KLM-toestel dat onderweg was van Amsterdam naar Stockholm. Alle 22 inzittenden van het toestel, onder wie de Amerikaanse operazangeres en actrice Grace Moore, kwamen om.

In een toespraak in 2005 vertelde de koning emotioneel over het feit dat hij opgroeide zonder vader. Aan het hof zweeg men over de dood van Gustaf Adolf, wat heel moeilijk was voor zijn vijf kinderen. Pas toen de koning zeven jaar oud was vertelde men hem hoe zijn vader omgekomen was.

Na de dood van zijn vader werd Carl Gustaf de tweede in lijn voor de Zweedse troon na zijn grootvader, vermits zijn overgrootvader Gustaf V op 88-jarige leeftijd nog altijd koning van Zweden was!

Toen Gustaf V drie jaar later op 92-jarige leeftijd overleed werd Gustaf Adolf, de toen bijna 68-jarige grootvader van Carl Gustaf, koning van Zweden en Carl Gustaf zelf werd de officiële kroonprins.

Gustaf VI Adolf bleef nog bijna 23 jaar koning van Zweden tot hij op 15 september 1973 op bijna 91-jarige leeftijd in Helsingborg overleed.

Vier dagen later, op 19 september 1973 en vandaag dus precies 35 jaar geleden, werd Carl Gustaf koning van Zweden.

Carl Gustaf huwde op 19 juni 1976 met Silvia Sommerlath, een half Duitse en half Braziliaanse dochter van een zakenman. Ze hadden elkaar in 1972 ontmoet op de Olympische Spelen in München.

Carl Gustaf en Silvia kregen drie kinderen:

1.      Victoria, kroonprinses van Zweden (1977)

2.      Carl Philip (1979)

3.      Madeleine (1982)

Carl Gustaf heeft een ceremoniële taak. Op internationaal gebied is de koning vooral bekend omdat hij elk jaar de Nobelprijzen uitreikt.

De koning heeft een serieuze vorm van dyslexie en was in het verleden soms niet in staat om het woord koning of zijn eigen naam correct te spellen. Ook zijn drie kinderen hebben in zekere mate last van dyslexie.

Vandaag is Carl Gustaf 62 jaar. Als hij de aard heeft naar zijn grootvader en overgrootvader kan hij nog rustig 30 jaar op de Zweedse troon zitten!

Hij is op dit moment de vierde langst regerende monarch na koning Bhumibol Adulyadej Rama IX van Thailand, koningin Elisabeth II van Groot-Brittannië en koningin Margrethe II van Denemarken die op 14 januari 1972 koningin van Denemarken werd na de dood van haar vader Frederick IX op 14 januari 1972.

Margrethe is de nicht van Carl Gustaf. De reeds vermelde grootvader van Carl Gustaf, Gustaf VI Adolf van Zweden, had vijf kinderen waaronder de verongelukte vader van Carl Gustaf en Ingrid die op 24 mei 1935 trouwde met de toenmalige Deense kroonprins Frederick en drie kinderen kreeg waaronder Margrethe, de huidige koningin van Denemarken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s