Vandaag, donderdag 18 september 2008, is het precies 225 jaar geleden dat op 18 september 1783 de Zwitserse wiskundige en natuurkundige Leonhard Euler op 76-jarige leeftijd in Sint-Petersburg aan de gevolgen van een hersenbloeding overleed en 189 jaar geleden dat op 18 september 1819 in Parijs de Frans natuurkundige en onderzoeker van de bewegingsleer Léon Foucault werd geboren.

Beider namen leven voort in de Formule van Euler en de Slinger van Foucault.

 

Leonhard Euler Leonhard Euler

Euler werd geboren in Bazel op 15 april 1707. Hij wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste wiskundige van de 18e eeuw en als een van de belangrijkste aller tijden. Bovendien was hij de meest productieve wiskundige ooit: zijn verzameld werk beslaat zo’n zeventig delen. Euler heeft zoveel geschreven dat een door de Zwitserse Academie van Wetenschappen begonnen project om al zijn werken uit te geven, al honderd jaar loopt.

Euler ontwikkelde veel nieuwe concepten en heeft zeer veel bijgedragen aan de moderne wiskundige notatie. De symbolen i, e en π voor respectievelijk de imaginaire eenheid, het grondtal van de natuurlijke logaritme en de verhouding tussen omtrek en middellijn van de cirkel, zijn door hem bedacht. Ook de huidige namen van bijvoorbeeld de goniometrische functies sin, cos en tan zijn van hem.

Euler formule Formule van Euler

Euler maakte al vroeg in zijn leven kennis met de wiskunde en werd daarin onderwezen door een huisvriend, de vooraanstaande Zwitsers wis- en natuurkundige Johann Bernoulli die zich bezig hield met differentiaal- en integraalrekening en toegepaste wiskunde.

Vanaf 1735 begon Euler’s gezondheid hem parten te spelen. Dat jaar bezweek hij bijna aan koorts. In 1740 werd hij blind aan zijn rechteroog. Dat werd door een chirurgische ingreep tijdelijk verholpen, maar nieuwe ingrepen konden niet verhinderen dat hij in 1771 volkomen blind geworden was. Al dicterend werkte hij tot zijn dood gewoon verder. Dankzij zijn fenomenale geheugen leed zijn productiviteit er nauwelijks onder, ook niet op het gebied van meetkunde.

Euler leverde belangrijke bijdragen aan bijna alle takken van de wiskunde: meetkunde, differentiaal- en integraalrekening, analyse, algebra, goniometrie, getaltheorie en nog veel meer. Maar hij hield zich niet alleen bezig met wis- en natuurkunde. Hij leverde ook belangrijk werk op het gebied van de geneeskunde, plant- en scheikunde. Daarnaast was hij een uitstekend historicus en las hij veel literatuur.

Euler heeft over zoveel onderwerpen geschreven, dat wis- en natuurkundigen wel eens voor de grap zeggen dat een ontdekking of stelling genoemd wordt naar de eerste persoon die hem na Euler “ontdekt” heeft. Een opsomming van zijn bijdragen is dan ook altijd onvolledig.

Euler ligt begraven op het Alexander Nevsky Monastery in Sint-Petersburg waar ook de componisten Tchaikovsky, Borodin, Mussorgsky en Rimsky-Korsakov en de schrijver Fyodor Dostoyevsky begraven liggen.

 

Léon Foucault Léon Foucault

Léon Foucault was een Frans natuurkundige. De naar hem genoemde Slinger was een instrument waarmee hij de draaiing van de aarde kon aantonen.

Ook deed hij een van de eerste accurate metingen aan de lichtsnelheid. Hiervoor maakte hij gebruik van een roterende spiegel. Hij liet het licht op deze spiegel vallen en door de hoek te meten waarmee het door deze spiegel werd weerkaatst kon hij de lichtsnelheid nauwkeuriger bepalen dan anderen voor hem. Hij kwam uit op een snelheid van 298.000 km/s. De onnauwkeurigheid bedroeg plus of min 500 km/s.

In 1851 verklaarde Foucault ook het principe achter de gyroscoop en ontdekte de kracht van wervelstroom, die ook wel Foucaultstroom genoemd wordt.

De Foucaultkrater op de maan is naar hem genoemd.

Eveneens ontwikkelde hij een manier om parabolische en sferische spiegels, gebruikt in spiegeltelescopen, op hun vormnauwkeurigheid te testen.

Hij is één van de 72 Fransen wier namen op de Eiffeltoren gegrift staan. In 1855 kreeg hij de Copley Medal.

Op 11 februari 1868 overleed Foucault op slechts 49-jarige leeftijd in Parijs en ligt er begraven op het kerkhof van Montmartre.

Graf van Léon Foucault Graf van Léon Foucault Graf van Léon Foucault detail 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s