Anna Lindh Anna Lindh (1957-2003)

In Zweden gebeurt al eens een politieke moord.

Vandaag precies een week geleden konden we herdenken dat het precies vijf jaar geleden was dat op 10 september 2003 de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh door een onbekende man in een Zweeds warenhuis waar zij met een vriendin aan het winkelen was, werd neergestoken. Ze overleed een dag later, op 11 september 2003, op 46-jarige leeftijd in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De politie hield op 24 september de uit Servië afkomstige Mijailo Mijailović aan. De verdachte bekende op 8 januari dat hij de fatale steken had toegebracht. Op 23 maart 2004 werd hij door een rechtbank in Stockholm tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In hoger beroep werd op 9 juli de straf van Mijailovic omgezet tot gedwongen opname in een psychiatrische inrichting.

In de weken voor de moord was Lindh met de campagne voor het invoeren van de euro in Zweden bezig. Het referendum hierover, op zondag 13 november 2003, werd overigens niet geannuleerd en resulteerde in een ‘nee’ van de bevolking tegen de invoering van de euro in Zweden.

 

Olof Palme Olof Palme (1927-1986)

De schok die haar dood in Zweden en de internationale gemeenschap veroorzaakte wordt wel eens vergeleken met die na de moord op Olof Palme.

Olof Palme was premier van Zweden toen hij op 28 februari 1986 op 59-jarige leeftijd werd neergeschoten. Palme verscheen vaak in het openbaar zonder lijfwachten. De avond van de moord was dat niet anders. Hij was met zijn vrouw Lisbet onderweg naar huis na een avondje uit in de bioscoop in het centrum van Stockholm. Rond middernacht werd het paar aangevallen door een man met een pistool. Palme werd twee keer geraakt in zijn buik, zijn vrouw werd in haar rug geschoten. Onderweg naar het ziekenhuis overleed Olof Palme. Zijn vrouw werd in het ziekenhuis behandeld en enkele dagen later weer ontslagen. De dader ontsnapte via de Tunnelgatan en is nooit gearresteerd.

Palme’s moord blijft onopgelost, maar er doen vele complottheorieën de ronde.

Verdachten uit rechts-extremistische kringen werden opgepakt maar later terug vrijgelaten.

Ook de Koerdische organisatie PKK wordt van de moord verdacht, ook al omdat ze de moord hebben opgeëist. Olof Palme was namelijk de eerste politicus die de PKK een terreurgroep noemde en wereldleiders adviseerde de gevluchte PKK-leiders terug naar Turkije te sturen.

In 1988 werd Christer Pettersson, een drugsverslaafde kleine crimineel, gearresteerd. Mevrouw Palme had hem aangewezen als de schutter, maar voor de rechtbank werd hij vrijgesproken. Dit gebeurde voornamelijk omdat het moordwapen als bewijs ontbrak.

Verder bewijs tegen Pettersson kwam in de late jaren 90. Andere kleine criminelen hadden dingen over de mogelijke dader verteld. De politie wilde de zaak heropenen, maar besefte ook dat dit bewijs niet afdoende was. Er was nog steeds niets bekend over het wapen. Christer Pettersson overleed op 29 september 2004. Omdat bondgenoten van Petterson vertelden dat hij de moord aan hen had toegegeven, maar dat hij niet wist dat het Palme was – Petterson dacht in hem een drugsdealer te herkennen – beloofde de Zweedse politie de zaak opnieuw te onderzoeken.

Andere versies hebben het over een agent en spion uit Zuid-Afrika omdat Palme "sterk verzet bood tegen de apartheid", de Italiaanse vrijmetselaarsloge P2 die baat had bij de Iran-Contra-affaire, de Zweedse wapenfabrikant Bofors en de Duitse Rote Armee Fraction die de moord via een anoniem telefoontje heeft opgeëist.

 

Dag Hammarskjöld Dag Hammarskjöld (1905-1961)

Op 18 september 1961 – morgen precies 47 jaar geleden – kwam de Zweedse Secretaris-generaal van de Verenigde Naties en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Dag Hammarskjöld op 66-jarige leeftijd om het leven bij een vliegtuigongeval in Congo terwijl hij daar op vredesmissie was na de afscheuring van Katanga en de Belgische interventie aldaar. Ook over deze vliegtuigcrash blijven vragen onopgehelderd wat dus ook weer aanleiding geeft tot complottheorieën.

In 1998 nog, maakte de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu bekend, dat recent ontdekte brieven zouden wijzen op betrokkenheid van het Britse MI5, de Amerikaanse CIA en de Zuid-Afrikaanse veiligheidsdiensten bij de crash die zou veroorzaakt zijn door een bom in het landingsgestel.

 

Graaf Bernadotte Graaf Bernadotte (1895-1948)

En dan is het vandaag precies 60 jaar geleden dat op 17 september 1948 de Zweedse Graaf Bernadotte in Jeruzalem op 53-jarige leeftijd werd vermoord door de gewapende Joodse terroristische groepering Lechi, "Strijders voor de Vrijheid van Israël", die als doel had het Brits Mandaat over Palestina te beëindigen, de beperkingen op Joodse immigratie op te heffen en er een Joodse staat op te richten. De groep staat ook bekend als de Stern Group of Stern Gang.

Op 31 mei 1948 eindigden de activiteiten van de Lechi formeel, daar zij toen opging in het Israëlische defensieleger, waarbij haar leiders amnestie kregen van gerechtelijke vervolging of represailles als onderdeel van de integratie. Maar de groep was echter nog wel actief in Jeruzalem waar zij dus VN-bemiddelaar Folke Bernadotte vermoorden omdat hij te pro-Palestijns zou zijn. Deze aanslag was goedgekeurd door de drie Lechi-leiders waaronder de latere premier Yitzhak Shamir.

 

Camp David akkoorden Camp David 17/9/1978

En zo zijn we in het Midden-Oosten aanbeland waarbij we in de lange geschiedenis van het Joods-Palestijns conflict kunnen herdenken dat het vandaag precies 30 jaar geleden is dat op 17 september 1978 de Camp David akkoorden werden ondertekend door de Egyptische president Anwar Sadat en de Israëlische premier Menachem Begin. Bij het Camp David-akkoord erkende Egypte het bestaansrecht van Israël. Als tegenprestatie kreeg Egypte de Sinaï-woestijn terug, die Israël sinds 1967 bezet had. Het Camp David-akkoord voorzag ook in een vorm van zelfbestuur voor de Palestijnen, wat overigens door de Palestijnen werd verworpen omdat zij in plaats van “autonomie” een zelfstandige Palestijnse staat wilden.

Anwar Sadat Anwar Sadat (1918-1981)

Sadat’s daad werd hem door de andere Arabische landen niet in dank afgenomen. Egypte werd uit de Arabische Liga verstoten en Sadat moest de erkenning van Israël met zijn leven bekopen toen hij op 6 oktober 1981 in Caïro tijdens een militaire parade werd neergeschoten door fundamentalistische leden van de Egyptische Islamitische Jihad. Hij werd opgevolgd door zijn vicepresident Hosni Moebarak die op 6 oktober aanstaande al 30 jaar president van Egypte zal zijn.

 

Chaim Herzog Chaim Herzog (1918-1997)

En exact 60 jaar voor de ondertekening van de Camp David akkoorden en vandaag 90 jaar geleden werd op 17 september 1918 in Belfast de latere president van Israël Chaim Herzog geboren. Na een lange en bewogen carrière in het Britse leger, het Israëlische defensieleger, de diplomatiek en politiek volgde hij op 5 mei 1983 de nu 87-jarige Yitzhak Navon op als zesde president van Israel. Herzog werd op 13 mei 1993 opgevolgd door Ezer Weizman en overleed vier jaar later op 17 april 1997 in Tel Aviv op 79-jarige leeftijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s