Vandaag, dinsdag 16 september 2008, bereiken enkele interessante personen een respectabele leeftijd:

 

baantjer Appie Baantjer

Vandaag wordt de op 16 september 1923 in Urk geboren Nederlandse schrijver van detectiveromans Albert Cornelis “Appie” Baantjer 85 jaar.

Baantjer is de geestelijke vader van het personage rechercheur De Cock met C.O.C.K. dat hij in 1964 bedacht. Als oud-politieman – in 1945 had hij zich gemeld bij het hoofdbureau van de Amsterdamse politie – is dit personage gebaseerd op twee collega’s van hem. In 1965 schreef hij zijn eerste boek over De Cock, "De Cock en de wurger op zondag". Inmiddels zijn er al 69 boeken verschenen en ruim 7 miljoen verkocht. De televisieserie Baantjer is gebaseerd op figuren uit de boeken.

In 1952 trouwt hij met Marretje van der Vaart en in 1953 later begint hij met zijn opleiding als rechercheur. Hij komt terecht op bureau Warmoesstraat in Amsterdam in 1955 waar hij 38 jaar zal werken.

Zijn vrouw overleed vorig jaar op 16 april op 78-jarige leeftijd.

Baantjer heeft aangegeven de “De Cock”-serie te stoppen en het laatste boek zou volgende maand verschijnen.

 

Lauren Bacall - toen Lauren Bacall - nu Lauren Bacall toen en nu

Ook vandaag wordt de legendarische op 16 september 1924 in New York City als Betty Joan Perske geboren Joods-Amerikaanse actrice Lauren Bacall 84 jaar.

Ze is bekend om haar komische vaardigheden en bijzondere stem. Ze was een rolmodel voor de moderne vrouwen in haar vroege carrière.

Ze maakte haar acteerdebuut op Broadway in 1942 en haar filmdebuut in 1944 met “To Have and Have Not” waarin zij met Humphrey Bogart verscheen en waarin zij de onvergetelijke woorden uitsprak: “You know you don’t have to act with me, Steve. You don’t have to say anything, and you don’t have to do anything. Not a thing. Oh, maybe just whistle. You know how to whistle, don’t you, Steve? You just put your lips together and… blow”. Zij speelde ook met Bogart in “The Big Sleep” uit 1946, “Dark Passage” uit 1947 en “Key Largo” uit 1948.

Bacall was gehuwd met Humphrey Bogart vanaf 1945 tot zijn dood in 1957, en met Jason Robards (Cheyenne uit “Once upon a Time in the West”) vanaf 1961 tot hun scheiding in 1969. Ze is de moeder van twee zonen, nieuwsproducent Stephen Bogart en acteur Sam Robards, en een dochter Leslie Bogart, die verpleegster werd.

Enkele van haar andere films zijn “The Shootist” uit 1976 als tegenspeelster van John Wayne in diens laatste film en in “Dogville” (2003) van Lars von Trier en met Nicole Kidman.

In 1997 werd ze genomineerd voor de Oscar voor Beste Actrice voor haar rol in “The Mirror Has Two Faces” (met o.a. Barbra Streisand, Jeff Bridges en Pierce Brosnan), haar enige Oscarnominatie.

Lauren Bacall is een nicht van de Israëlische politicus Shimon Peres die geboren werd als Szymon Perski. Hij is één jaar ouder.

 

BB King BB King

Ook vandaag wordt de bekende op 16 september 1925 in Itta Bena, Mississippi, als Riley B. King geboren Amerikaanse bluesgitarist B.B. King 83 jaar.

B.B. King speelt vooral op Gibson-gitaren en noemt ze traditiegetrouw "Lucille". Dit is ontstaan in de winter van 1949. King speelde in Twist, een plaats in Arkansas, Amerika. Tijdens zijn optreden begonnen twee mensen te vechten en ze stootten een vat brandende benzine om die als verwarming dienst deed. Daardoor kwam het gebouw in brand te staan. Toen iedereen buiten was, realiseerde King zich dat hij zijn gitaar had achtergelaten. Hij riskeerde toen zijn leven om zijn gitaar te halen. Toen King later hoorde dat het gevecht over een vrouw ging die "Lucille" heette, besloot hij zijn gitaar zo te noemen, om zich er aan te herinneren nooit meer zoiets te doen.

In het begin van zijn carrière begon hij de naam The Pepticon Boy te gebruiken, wat later Beale Street Blues Boy werd. Die naam werd afgekort tot gewoonweg Blues Boy, wat uiteindelijk B.B. werd.

Veel van zijn vroege opnames werden geproduceerd door Sam Phillips – de ontdekker van Elvis Presley – die later het legendarische Sun Records zou stichten dat kansen bood aan Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash en Roy Orbison.

In de jaren 1950 werd B.B. King één van de belangrijkste namen in R&B muziek.

In november 1964 nam B.B. King het legendarische album “Live at the Regal op in het Regal Theater te Chicago.

Zijn bekendste hit is waarschijnlijk "The Thrill Is Gone" uit 1970.

De jaren 1980, 1990 en 2000 leverden niet zoveel platen op, maar King bleef wel zeer actief in televisieshows, films, en treedt zo’n 300 keer per jaar op.

In 2004 werd aan B.B. King een eredoctoraat overhandigd van de Universiteit van Mississippi. Op 15 december 2006 ontving hij de hoogste burgeronderscheiding, de Medal of Freedom.

Hij bezit een vliegbrevet, is bekend als gokker, vegetariër, niet-drinker en niet-roker. Als diabeticus sinds meer dan tien jaar, is King een van de spreekbuizen van de strijd tegen diabetes.

 

Peter Falk Peter Falk nu Peter Falk als Columbo en Peter Falk nu

En ook vandaag wordt de op 16 september 1927 in New York geboren acteur Peter Falk 81 jaar.

In 1968 speelde Peter Falk voor het eerst Lieutenant Columbo, een sjofele en op het oog traag van verstand zijnde rechercheur, altijd gekleed in een verfomfaaide regenjas. Hij rijdt in een oude auto, een Peugeot 403 cabriolet uit 1959 en heeft een hond met de naam "Dog" die niets doet en ook niet luistert. Zijn vrouw wordt in elke aflevering wel een keer genoemd – nooit bij voornaam maar altijd als Mrs. Columbo – maar ze is nog nooit in beeld geweest. Hij wordt ook nooit bij zijn voornaam genoemd en het is dus gissen dan ook wat deze zou kunnen zijn. Enkel in de aflevering "Dead Weight" uit 1971 liet Columbo één keer zijn politiekaart het meest duidelijk in beeld zien. Als dit beeld ingezoomd wordt, is heel vaag een voornaam te zien die als "Frank" gelezen zou kunnen worden.

In afleveringen van Columbo weet de kijker altijd al van het begin af wie de moordenaar is. Columbo lost zijn moordzaken op door aandacht te besteden aan kleine inconsistenties in het verhaal van de verdachte, en door de dader net zolang te blijven achtervolgen totdat deze bekent. Vooral de verhoortechniek van Columbo werd legendarisch: aan het eind van een verhoor loopt Columbo weg om plotseling terug te komen – “Oh, just one more thing” – waarna de verdachte op een inconsistentie wordt gewezen. De intrigerende blik die Columbo op dergelijke momenten op zijn slachtoffer werpt, is deels te danken aan het feit dat Peter Falk een kunstoog heeft. Op 3-jarige leeftijd verloor hij ten gevolge van een tumor zijn rechteroog. Voor zijn vertolking van Columbo kreeg Falk vier Emmy Awards en een Golden Globe. In totaal zijn er 69 Columbo afleveringen gemaakt.

Aan het eind van de jaren ’80 kwam de serie Columbo terug op televisie met een nieuwe reeks, waarin Peter Falk weer de hoofdrol speelde. Deze reeks liep tot het einde van 2003.

Peter Falk speelde 35 jaar lang de rol van Columbo, met uitzondering van een periode van elf jaar tussen en 1989.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s