Fernand Khnopff Fernand Khnopff

Vandaag vrijdag 12 september is het precies 150 jaar geleden dat op 12 september 1858 de Belgische symbolistische schilder, beeldhouwer en ontwerper Fernand Khnopff in Grembergen werd geboren.

Hij bracht zijn jeugd door te Brugge, later verhuisde hij met zijn ouders naar Brussel. De zomer brachten zij in het Ardense dorpje Fosset (gemeente Sainte-Ode) door, waar Khnopff later vele landschappen zou schilderen.

Aan de Brusselse Academie voor Schone Kunsten was zijn voornaamste leraar de Belgische schilder, tekenaar en illustrator Xavier Mellery (Laken, 9 augustus 1845 – aldaar, 4 februari 1921). Tijdens een reis naar Parijs in 1877 onderging hij de invloed van Delacroix en in Engeland maakte hij kennis met de broederschap der Prerafaëlieten.

In 1883 was hij medeoprichter van de Groupe des XX. Hij exposeerde ook op de Parijse Salons de la Rose-Croix van Joséphin Péladan, en bij de Weense Secession.

Khnopff had een veeleer gesloten persoonlijkheid en was een eenzaat. Toch werd zijn talent erkend tijdens zijn leven. Hij werd bekleed met de Leopoldsorde. In 1900 ontwierp hij, geholpen door architect Pelseneer, zijn eigen woning als een schrijn gewijd aan het ik. Zijn werk werd in literaire uitgaven van de Brusselse uitgever Edmond Deman ter illustratie gebruikt.

Zijn zuster Marguerite, waarmee hij een zeer intieme band had, was zijn favoriete model. Hij had erg te lijden onder haar huwelijk in 1890.

De schilderijen van Fernand Khnopff behoren tot het symbolisme. Khnopffs meest bekende onderwerpen zijn landschappen te Fosset, portretten van dames uit de Brusselse bourgeoisie, stadsgezichten van Brugge en symbolistische composities. Uit de meeste doeken spreekt een mysterieuze, bevreemdende sfeer. Zijn personages vertonen vaak androgyne trekken. Zijn meesterwerk is De liefkozing uit 1896, een afbeelding van Oedipus die zich tegen de sfinx aanvlijt, dat zich in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel bevind.

De liefkozing De liefkozing

Op 12 november 1921 overleed Khnopff te Brussel op 62-jarige leeftijd. Hij ligt begraven op het kerkhof van Laken.

De werken van Fernand Khnopff zijn te bewonderen in diverse binnen –en buitenlandse musea waaronder het J. Paul Getty Museum in Los Angeles en het Musee d’Orsay in Parijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s