Salvador Allende Salvador Allende

Savador Allende staatsgreep 2 Savador Allende staatsgreep De staatsgreep

Sinds 2001 is het alsof op 11 september alleen maar de terroristische aanvallen op de Twin Towers in New York en het Pentagon kunnen worden herdacht. Voor 2001 werd op 11 september nochthans de dood van de 65-jarige socialistische president van Chili, Salvador Allende, herdacht die bij een staastgreep door Generaal Augusto Pinochet op 11 september 1973 om het leven kwam.

Vandaag donderdag 11 september 2008 is dat precies 35 jaar geleden.

Een faits-divers uit de geschiedenis dat tot nu toe voor mij onbekend gebleven was…

Vandaag is het precies 710 jaar geleden dat op 11 september 1298 Philippe d’Artois of Filips van Artesië overleed aan de gevolgen van kwetsuren, opgelopen tijdens de Slag bij Bulskamp op 20 augustus 1297 waarbij hij samen met zijn vader een overwinning behaalde op Vlaamse opstandelingen o.l.v. Willem van Gulik de Oudere en zijn oom Walram van Gulik. Die vader was niemand minder dan Robert d’Artois die zelf op 11 juli 1302 tijdens de Guldensporenslag tegen de Vlamingen zou sneuvelen.

De Slag bij Bulskamp was een aanloop naar de Guldensporenslag in 1302. Walram van Gulik werd gedood, iets wat tegen alle toenmalige gedragscodes was. Lieden van stand werden namelijk gevangen genomen en kwamen tegen losgeld vrij. Het doden van Walram bleek later een van de redenen te zijn waarom de Vlamingen tijdens de Guldensporenslag de levens van de Franse edellieden evenmin spaarden.

Walram had als overtuigd tegenstander van de aartsbisschop van Keulen in 1288 aan de zijde van de hertog van Brabant meegevochten in de Slag van Woeringen. Hij nam er de aartsbisschop van Keulen gevangen en verwierf zo Zülpich. In 1296 trouwde hij met Maria van Brabant, kleindochter van hertog Hendrik III van Brabant, maar het huwelijk bleef kinderloos.

De broer van WalramWillem V van Gulik die samen met zijn vader Willem IV van Gulik in 1278 door de burgerij van Aken werd gedood toen zij probeerden belastingsgeld te innen voor koning Rudolf I – was de vader van Willem van Gulik de Ouderde en Willem van Gulik de Jongere. Willem van Gulik de Oudere overleed de dag na de Slag bij Bulskamp aan zijn verwondingen, Willem van Gulik de Jongere was een van de legeraanvoerders van de Vlamingen tijdens de Guldensporenslag. Hij sneuvelde op 18 augustus 1304 tijdens de Slag bij Pevelenberg toen hij voorop ging bij de aanval op de lijfwacht van Filips de Schone en zo ver was doorgedrongen dat hij en zijn strijdmakkers werden omsingeld en gedood. Hierdoor kenden de Vlamingen de omstandigheden van zijn dood niet. Zijn lijk werd nooit geïdentificeerd, zijn wapenrusting nooit teruggevonden. Dit gaf voeding aan de legende dat hij zou terugkeren als Vlaanderen opnieuw zijn hulp nodig had.

De moeder van Willem van Gulik de Jongere was Maria van Dampierre, een dochter uit het eerste huwelijk van Gwijde van Dampierre, graaf van Vlaanderen, en Mathilda van Béthune. Zij was een zus van Robrecht van Béthune, bijgenaamd “De Leeuw van Vlaanderen”.

Willem zelf beoefende de magische kunst. Een bezweerder uit zijn gevolg beloofde Willem dat hij, door een magische spreuk die hij hem had aangeleerd, onzichtbaar werd voor zijn vijand. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor Willems drieste en overmoedig optreden dat uiteindelijk tot zijn dood leidde. Deze man werd later door hertog Jan II van Brabant aangehouden, veroordeeld en geradbraakt.

 

Na de dood van Robert d’Artois op 11 juli 1302 ontstond een opvolgingsstrijd tussen zijn dochter Mahaut d’Artois en zijn kleinzoon Robert III d’Artois, de zoon van de vandaag precies 710 jaar geleden gestorven Philippe d’Artois. Robert verloor voor de rechtbank zijn rechten op Artois en werd verbannen.

Verjaardagen houden geen rekening met voor of tegenstanders van elkaar. Zo kan het gebeuren dat leden van het koningshuis jarig zijn op dezelfde dag als gezworen Republikeinen. Inderdaad, Koningin Paola, geboren op 11 september 1937 in Toscane wordt vandaag 71 jaar. Haar titel van Prinses Ruffo di Calabria wijst erop dat zij uit een eeuwenoud Italiaanse adellijk geslacht stamt dat al bestaat sinds de 12de eeuw, tot de Italiaanse bloedadel behoort en een trouwe klant was van het Vaticaan en kardinalen en aartsbisschoppen leverde.

Daartegenover staat Filip Dewinter, kopstuk van het Vlaams Belang, geboren in Brugge op 11 september 1962 die vandaag 46 jaar wordt. Tussendoor wordt Bert Anciaux – geboren in Merksem op 11 september 1959 – vandaag 49 jaar. Bert is de zoon van Vic Anciaux (Boechout, 24 december 1931) die in 1979 wijlen Hugo Schiltz opvolgde als voorzitter van de Volksunie. In 1986 werd hij op zijn beurt opgevolgd door Jaak Gabriëls die in 1992 samen met o.a. Hugo Coveliers en Bart Somers overstaptte naar de VLD.

In 2004 trad Vic Anciaux op 73-jarige leeftijd in het huwelijk met het Brussels parlementslid voor de VlaamsProgressieven (ex-SPIRIT) Marie-Paule Quix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s