Sissi Sissi

Vandaag woensdag 10 september 2008 is het precies 110 jaar geleden dat op 10 september 1898 in Genève Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als Sissi, op 61-jarige leeftijd door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni met een geslepen vijl werd doodgestoken. Lucheni had aanvankelijk de hertog van Orléans willen vermoorden, maar de hertog was niet in Genève en Luigi had niet genoeg geld om naar Italië te reizen. Een krant had melding gemaakt van de aankomst van de incognito, als gravin Hohenembs, reizende keizerin in het hotel Beau Rivage. Ze was daar op uitnodiging van de Familie De Rothschild. Dit krantenbericht was ook Lucheni niet ontgaan. Hij begon het hotel in de gaten te houden. Om 13u40 wilde Elisabeth met de lijnboot naar Montreux terugvaren. Elisabeth en haar hofdame gravin Irma Sztáray liepen langs de kade langs het Meer van Genève, op weg naar de haven waar de lijnboot klaar lag, toen Lucheni zijn kans greep. Hij liep op de dames af, keek snel onder de parasol om er zeker van te zijn dat het de keizerin was, en stompte, met in zijn hand een vijl verborgen, hard op de borst van Elisabeth. Elisabeth viel, stond op, fatsoeneerde haar haar, liep vervolgens nog 100 meter naar de boot en zakte op de boot in elkaar, waar ze nog even bij kennis kwam. "Wat is er met mij gebeurd?", waren haar laatste woorden, voordat ze weer bewusteloos raakte. Op een geïmproviseerde draagbaar werd ze naar het hotel Beau Rivage teruggebracht en daar werd Elisabeth, zonder dat ze nog bij kennis was geweest, om 14u40 door de artsen doodverklaard.

De scherpe vijl had een kleine wond in het hartzakje en het hart zelf veroorzaakt. Op de huid was niet meer dan een kleine druppel bloed te zien, maar de keizerin stierf aan de inwendige bloeding. Elisabeth werd op 17 september 1898 in de Kapuzinergruft te Wenen bijgezet. Lucheni, die door het doden van een staatshoofd beroemd wilde worden, werd tot levenslang veroordeeld, maar hing zich in 1910 met zijn eigen riem op. Bijna niemand nam hier notitie van. Voor keizer Frans Jozef betekende de dood van zijn vrouw een zoveelste klap. Hij stelde als aandenken een Elisabeth-Orde in en bouwde in 1901 als monument voor Elisabeth een kerk op de top van de Schneeberg.

 

Sissi werd geboren in München op kerstavond, 24 december 1837.

In 1853 begeleidde de 15-jarige Sissi haar moeder en oudere zuster Helene op een reis naar het Oostenrijkse Ischl, waar Helene de aandacht van haar 23-jarige neef, keizer Frans Jozef moest trekken. Deze viel echter op Elisabeth (die op haar beurt eigenlijk leek voorbestemd voor Frans Jozefs broer Karel Lodewijk) en op 24 april 1854 trouwde het paar in de Augustinerkerk in Wenen.

Het koppel kreeg vier kinderen:

         Sophie Fredericke Dorothea (5 maart 1855 – 29 mei 1857) overleed toen ze twee was.

         Gisela Louisa Marie (12 juli 1856 – 27 juli 1932), gehuwd met prins Leopold van Beieren

         Rudolf (21 augustus 1858 – 30 januari 1889), kroonprins, gehuwd met prinses Stefanie, de dochter van koning Leopold II van België. Op 30 januari 1889 werd hij op dertigjarige leeftijd in het jachtslot Mayerling samen met zijn maîtresse Marie von Vetsera dood terug gevonden. Algemeen wordt aangenomen dat hij eerst haar heeft vermoord om vervolgens zelfmoord te plegen. Stefanie overleed pas op 24 augustus 1945 nadat ze op de vlucht geslagen was voor het Rode Leger en haar intrek had genomen in een Benedictijns klooster in Pannonhalma in Hongarije. Drie dagen geleden, op 7 september, was het drie jaar geleden dat haar laatste dochter Stéphanie in 2005 op 96-jarige leeftijd overleed. In een laatste poging de mensheid van dienst te zijn schonk Sissi’s kleindochter haar lichaam aan de wetenschap.

         Marie-Valerie (22 april 1868 – 6 september 1924), gehuwd met Frans Salvator van Oostenrijk, kleinzoon van Leopold II van Toscane

Eén van de broers van keizer Frans Jozef en dus de schoonbroer van Sissi was Karel Lodewijk, de betovergrootvader van Lorenz, de echtgenoot van “onze” prinses Astrid.

 

Sissi heeft tegenwoordig een welhaast mythische status, maar haar rol in en invloed op de politiek moet niet overschat worden. In de Oostenrijkse geschiedschrijving wordt ze maar zijdelings genoemd. In de 20e eeuw werd ze tot een icoon vergelijkbaar met prinses Diana: een vrijheidslievende geest in het starre hofceremonieel, een tragisch figuur. Haar leven heeft film- en theatermakers en schrijvers geïnspireerd. Zeer bekend is de Sissi-trilogie van Ernst Marischka met de destijds nog onbekende Romy Schneider in de titelrol.

In het keizerlijk paleis van Wenen bevindt zich direct naast het appartement van de keizer een Sissi-museum, dat vooral aan haar privéleven is gewijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s